Közled

Közled projekt

A KÖZLED konzorcium tagjaként a Budapesti Műszaki Egyetem, a Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéke valamint a Hungarolux Light Kft. kutatói dolgoztak együtt az NKTH Nemzeti Technológiai program keretében egy K+F projekten, amely mintegy 650 millió forintos támogatást nyert el LED-es világítástechnikai berendezések fejlesztésére. A jelentős állami támogatással megvalósuló technológia program célja az volt, hogy közvilágításra valóban alkalmas, az európai normáknak minden szempontból megfelelő LED-es lámpacsaládot fejlesszenek ki.

 

Ebből a programból született meg egy új, magyar fejlesztésű, mintaoltalommal védett, egyedi optikai megoldással ellátott LED-es termékcsalád. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Hejőkeresztúr teljes közvilágítása ebből az új, hazai fejlesztésű fényforrásból valósulhatott meg 2013 második negyedévében.

Összesen 200 db világítótest cseréje történt meg, az új fényforrások mindegyike külön vezérelhető, azaz a közvilágítás segítségével akár fényjátékot is lehetne rendezni a kistelepülésen. Minden világítótest saját diagnosztikai rendszerrel is rendelkezik, továbbá kétirányú kommunikációra alkalmas. A megvalósításhoz nem WiFi és nem is GSM-technológiát használnak, hanem a jelenlegi és az országban általánosan meglévő közvilágítási-hálózatot (a trafóházba kellett mindössze egy új egységet elhelyezni).

A lámpacsere sem igényelt gyakorlatilag plusz technológiai beruházást: a régi lámpákat levették, és az újakat egyszerűen a felhelyezték helyettük. Webes felületen elérhető távfelügyeleti rendszer segítségével – a GPS-koordináták alapján – beazonosíthatják és nyomon is követhetik, melyik lámpa mennyit fogyaszt, sőt 1-2 hónappal a meghibásodás előtt már kiszűrhető, melyik világítótest szorul majd cserére, így a betervezett karbantartáskor még a meghibásodás előtt ki lehet cserélni a lámpát. A távfelügyeleti rendszernek köszönhetően tehát nincs kiesés a közvilágításban.

Vissza