EU HORIZON2020

PearlLight+ projekt

A települések elektromos energiafelhasználásának 60%-a a közvilágításból származik. A LED technológia éppen ezért egy hatalmas segítség lehet számunkra az energiatakarékosságban, annak ellenére is, hogy megvannak a maga korlátai: nem érhetünk el nagyobb hatékonyságot ugyanazzal a LED fényforrással változatlan energiafogyasztás mellett.

 

Mi azonban kifejlesztettünk egy olyan, antireflex bevonatot a PearlLight lámpákhoz, melyek 50-60%-os megtakarítás mellett 15-20%-os hatékonyság növekedésre képesek. Ez tehát együttesen 80%-os megtakarítást jelent változatlan hatékonyság mellett. 

Optika tervező szoftver

 

2008-2012 között tartó pályázat keretében kifejlesztettük PearlLight közvilágítási lámpatest családot. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Veszprémi Pannon Egyetem célzott tudományos tevékenységének köszönhetően műszaki kompromisszumoktól mentes a LED-ek számára optimális körülményeket biztosító világítótest született. A HLL számára kiemelten fontos a környezetvédelem, így folyamatosan dolgozunk a lehető legenergiahatékonyabb berendezés fejlesztésén.

A legkedvezőbb eredményt akkor érhetjük el, amikor a hatékonyság növelése együtt jár a költséghatékony megoldások alkalmazásával.

A LED technológia fejlődése robbanásszerű ugrás előtt áll. A világszerte működő 130 millió (!) kandelláber modernizálása – nem kérdés, hogy – a következő 10-15 évben meg fog történni. Nem csupán a technológia hajtotta trendnek, hanem a környezetvédelmi megállapodásoknak is megfelelően exponenciális piaci növekedés várható.

Az új technológia és a piac bősége új szereplők megjelenését vetíti előre. Az belépők sorra szembesülni fognak a LED és optika választási vagy tervezés/gyártás kérdésével.

Az általunk kifejlesztett megoldás megkönnyíti a fejlesztési munkát. A gyártó képes lesz saját optikát tervezni a program segítségével ahelyett, hogy mások „dobozos termékét” használná.

Azaz minden gyártó az általa használni kívánt LED-hez és megvilágítási feladathoz saját megoldást képes ezzel kidolgozni.

Jelenleg a tervezési folyamat időben és pénzben is komoly terhet jelent a kisebb vállalkozások számára. Az általunk kínált szoftver a jelenlegi ráfordítások 1/5-ét igényli mindössze!

Néhány alap paraméter megadásával a program több megoldási lehetőségeket kínál fel, amely egy rövid finomítási eljárást követően a kész lencse – szerszám tervezésre használható – 3D tervét állítja elő. A beépített fénytechnikai modellezésnek köszönhetően az eredmény visszaellenőrizhető.

Antireflexiós réteg

 

2008-2012 között tartó pályázat keretében kifejlesztettük PearlLight közvilágítási lámpatest családot. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Veszprémi Pannon Egyetem célzott tudományos tevékenységének köszönhetően műszaki kompromisszumoktól mentes a LED-ek számára optimális körülményeket biztosító világítótest született. A HLL számára kiemelten fontos a környezetvédelem, így folyamatosan dolgozunk a lehető legenergiahatékonyabb berendezés fejlesztésén. A hatékonyság növelése értelemszerűen együtt kell, hogy járjon a költséghatékony megoldások alkalmazásával.

A lámpa számos tényezőjét megvizsgálva arra a megállapításra jutottunk, hogy a legnagyobb „pazarlás” az optikai rendszernél érhető tetten. A fényátbocsájtó képességet jelentősen javított technológiák drágák, bonyolultak és tömeggyártásban nem alkalmazhatóak. A kialakult egyetemi hátteret igénybe véve egy rövid alapkutatás után megállapítottuk, hogy lehetséges egy gyors és olcsó, vékonyréteg technológián alapuló antireflexiós réteg előállítása.

A bevonat előállítására, illetve ennek ipari alkalmazására kidolgoztunk egy tervet. Ezzel a programmal a H2020 SME Instrument pályázati forrásra nyújtottunk be igényt. Az Unió a programot annyira jól előkészítettnek és megalapozottnak ítélte, hogy a fázis I-es pályázati szakaszt kihagyva, rögtön a fázis II-es támogatási részbe fogadta be pályázatunkat és 2.400.000,- euros keretösszeggel. A program lezárása 2017. augusztus 30. Az AR réteg összetétele szabadalmi oltalommal védett, a gyártás technológia, illetve mintaüzem létrehozásra került. A független laboratóriumban végzett mérések alapján kijelenthető, hogy az AR réteg minden átlátszó anyagra felvihető, 20-30%-os fényátbocsájtó képesség növekedést idéz elő. A technológia nem csak a világítástechnikában használható, hanem mikroszkópok, szélvédők, optikák, szemüvegek, bármely fény átengedésére szolgáló eszközben. A gyártás gyors, egyszerű, nem jár környezet terheléssel. Az alapanyagok, illetve a gyártás során alkalmazott berendezések könnyedén és széleskörűen beszerezhetőek.

 

Vissza