HOGYAN VÁLASSZON KÖZVILÁGÍTÁSI RENDSZERT?

1. A gyártó megbízhatósága

Az, hogy egy energiahatékonysági fejlesztés azonnal ”pénzt hoz” az nem kérdés, ha megfelel az elvárt, ígért paramétereknek. A nehézség itt kezdődik. Rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen eligazodni az adatlapok, szakkifejezések, marketing szövegek útvesztőjében. Viszonylag új technológiáról lévén szó, a tapasztalatokra, hagyományokra sem alapozhatunk. Egy közvilágítási rendszer technológiai beruházásánál a műszaki paraméterek megfelelősége, a gyártó megbízhatósága nem lehet hit kérdése. Hogyan tudjuk objektíven megítélni, hogy a számos ajánlatból, berendezésből melyik az, amely valóban azt tudja, amit állít az eladó, melyik az, amelyik marketing-csúsztatásoktól hemzseg (mert ebből aztán bizony van sok)? Célszerű tanácsot kérnünk olyan közösségek vezetőitől, akik már közterületen átálltak a LED utcai lámpákra, fényforrásokra, így gyakorlati tapasztalataik vannak a témában, illetve éles körülmények között mi is tapasztalatot gyűjthetünk a LED utcai lámpák minőségéről.

2. Határozzuk meg, mi a közvilágítási rendszer fejlesztésének célja!

Kisebb települések esetében gazdaságos lehet egyszerre valamennyi közvilágítási lámpatest kicserélni, erre azonban nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő forrás. Határozzuk meg, mely helyeken (tereken, utcákban) a legégetőbb az igény a lámpák lecserélésére figyelembe véve azt is, hogy az adott területeken technikailag megvalósítható-e a részleges váltás?

3. Milyen források állnak rendelkezésünkre?

A közvilágítás modernizációja megvalósulhat teljes egészében saját forrásból, illetve pályázati forrással kiegészítve, vagy teljes egészében pályázati forrásból. Vizsgáljuk meg tehát, milyen lehetséges kiegészítő források állhatnak rendelkezésünkre, amelyek akár a teljes beruházási költséget is fedezni tudják, illetve, hogy ezek felhasználásában milyen technikai előírásokat határoztak meg, és ezen előírásoknak mely gyártók mely termékei felelnek meg?

4. Pénzügyi elemzés készítése

Pénzügyi elemzés készítése LED közvilágítás esetében viszonylag egyszerű, ugyanis a következő költségekkel kalkulálunk:

Ezek után már csak a vizsgált időszak hosszúságát kell meghatároznunk. Általánosságban elmondható, hogy teljes saját finanszírozás esetén nagyjából 5 év alatt térül meg a beruházás azáltal, hogy jelentős energia- és karbantartási költségcsökkentést érünk el.

MEGTÉRÜLÉS / NYERESÉG = KÖLTSÉGEK- MEGTAKARÍTÁSOK x ÉV

5. Vizsgáljuk meg a LED utcai lámpák beszerzési forrásait!

A különböző gyártók különböző termékei közti döntés mellett kérdés az is, hogy közvetlenül gyártótól vesszük meg a lámpákat, vagy a felszerelést végző cég szerzi be a fényforrásokat. Itt jelentős költségkülönbségeket találhatunk attól függően, hogy melyik terméket választjuk. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a hasonló termékek hasonló termékjellemzői sem feltétlenül jelentenek azonos teljesítményt. A részletek iránt érdklődjön az ajánlatadóknál!

6. Határozzuk meg a saját településünkre vonatkozó optimális termékjellemzőket!

Ahogy korábban utaltunk rá, sok gyártó sok terméke érhető el a közterület világítás piacán. Ezek közül szabadon választhatunk, de racionálisan célszerű meghatároznunk azt, hogy

A technikai jellemzők mellett érdemes megvizsgálnunk a lámpatest fizikai kialakítását és anyaghasználatát is a tartósság szempontjából.

7. Hívjuk meg a lehetséges gyártókat bemutatni termékeiket!

8. Tesztüzem saját településünkön

A rekonstrukcióval érintett utcák, területek közül ki kell választani egy tipikusnak tekinthető részt, ahova gyártónként 4 lámpatestet felhelyezünk a majdani rekonstrukciónak megfelelően. A két középső utcai lámpa közötti részen egyszerűen elvégezhetőek a fénytechnikai mérések, tervekkel való összehasonlítás.

9. Tesztüzem kiértékelése a fenti paraméterek mentén.

Ide értve a teljesítmény, a beszerzési ár mellett a garanciális feltételeket, illetve a kihelyezés követelményeit is. Tanácsos ebben a fázisban legalább két gyártó kiválasztása, akikkel megkezdhetjük a tárgyalásokat a projekt megvalósítására.

10. Modernizáció megvalósítása

Szerződéskötés esetén érdemes a szerződéshez mellékelni abból a termékből, LED utcai lámpából egy referenciadarabot, ami kiválasztásra került: ez minden tekintetben egyezzen meg azzal, amely felszerelésre kerül a településünkön, és lehetőséget biztosít számunkra, hogy folyamatosan ellenőrizzük a kihelyezés helyességét, megfelelőségét, valamint vitákat előzhetünk meg abban az esetben, ha szerintünk nem a kiválasztott termék, vagy nem azzal teljességgel megegyező lámpa kerül valahol kihelyezésre. A szerződés másik fontos eleme a szállítás ütemezése, hiszen településünkön nagy valószínűséggel nem megoldott a megrendelt utcai lámpák egyidejű tárolása, másrészt viszont a projekt nem szenvedhet késedelmet amiatt, hogy a kiválasztott gyártó nem a számunkra megfelelő ütemben és gyorsasággal tudja szállítani a terméket.