Hogyan válasszon közterület világítást?

1. A gyártó megbízhatósága

Az, hogy egy energiahatékonysági fejlesztés azonnal ”pénzt hoz” az nem kérdés, ha megfelel az elvárt, ígért paramétereknek. A nehézség itt kezdődik. Rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen eligazodni az adatlapok, szakkifejezések, marketing szövegek útvesztőjében. Viszonylag új technológiáról lévén szó, a tapasztalatokra, hagyományokra sem alapozhatunk. Egy technológiai beruházásnál a műszaki paraméterek megfelelősége, a gyártó megbízhatósága nem lehet hit kérdése. Hogyan tudjuk objektíven megítélni, hogy a számos ajánlatból, berendezésből melyik az, amely valóban azt tudja, amit állít az eladó, melyik az, amelyik marketing-csúsztatásoktól hemzseg (mert ebből aztán bizony van sok)? Ezért célszerű tanácsot kérnünk olyan közösségek vezetőitől, akik már közterületen átálltak a LED fényforrásokra, így gyakorlati tapasztalataik vannak a témában, illetve éles körülmények között mi is tapasztalatot gyűjthetünk a LED fényforrások minőségéről.

2. Határozzuk meg, mi a fejlesztésünk célja.

Kisebb települések esetében gazdaságos lehet egyszerre valamennyi köztéri fényforrást kicserélni, erre azonban nem minden esetben áll rendelkezésre megfelelő forrás. Ezért határozzuk meg, mely helyeken (tereken, utcákban) a legégetőbb az igény a lámpák lecserélésére, figyelembe véve azt is, hogy az adott területeken technikailag megvalósítható-e a részleges váltás?

3. Milyen források állnak rendelkezésünkre?

A közterületi világítás modernizációja megvalósulhat teljes egészében saját forrásból, illetve pályázati forrással kiegészítve, vagy teljes egészében pályázati forrásból. Vizsgáljuk meg tehát, milyen lehetséges kiegészítő források állhatnak rendelkezésünkre, amelyek akár a teljes beruházási költséget is fedezni tudják, illetve, hogy ezek felhasználásában milyen technikai előírásokat határoztak meg, és ezen előírásoknak mely gyártók mely termékei felelnek meg?

4. Pénzügyi elemzés készítése

Pénzügyi elemzés készítése LED közvilágítás esetében viszonylag egyszerű, ugyanis a következő költségekkel kalkulálunk:

Ezek után már csak a vizsgált időszak hosszúságát kell meghatároznunk. Általánosságban elmondható, hogy teljes saját finanszírozás esetén nagyjából 5 év alatt térül meg a beruházás azáltal, hogy jelentős energia- és karbantartási költségcsökkentést érünk el.

MEGTÉRÜLÉS / NYERESÉG = KÖLTSÉGEK- MEGTAKARÍTÁSOK x ÉV

5. Megvizsgálni a LED lámpák beszerzési forrásait.

A különböző gyártók különböző termékei közti döntés mellett kérdés az is, hogy közvetlenül gyártótól vesszük meg a lámpákat, vagy a felszerelést végző cég szerzi be a fényforrásokat. Itt jelentős költségkülönbségeket találhatunk attól függően, hogy melyik terméket választjuk, azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy hasonló termékek hasonló termékjellemzői sem feltétlenül jelentenek azonos teljesítményt.

6. Határozzuk meg a saját településünkre vonatkozó optimális termékjellemzőket.

Ahogy korábban utaltunk rá, sok gyártó sok terméke érhető el a közterületi világítás piacán. Ezek közül szabadon választhatunk, de racionálisan célszerű meghatároznunk azt, hogy milyen teljesítményt várunk el az adott fényforrástól, milyen magasan helyezzük el azokat, milyen sugárzási szöggel rendelkezzenek, illetve, hogy a jövőben milyen fejlesztési lehetőséget rejt az adott termék a lámpa cseréje nélkül (pl.: autonóm vezérlés, WIFI képesség...). Mindezek mellett üzemeltetési szempontból fontos, hogy mennyi és milyen jellegű garanciát vállal a gyártó a termékére, valamint, hogy meghibásodás esetén milyen gyorsan képes az adott gyártó csereegységet, illetve alkatrészt biztosítani? A technikai jellemzők mellett érdemes megvizsgálnunk a lámpatest fizikai kialakítását, anyaghasználatát a tartósság szempontjából.

7. Hívjuk meg a lehetséges gyártókat bemutatni termékeiket.

8. Tesztüzem saját településünkön

A rekonstrukcióval érintett utcák, területek közül ki kell választani egy tipikusnak tekinthető részt, ahova gyártónként 4 lámpatestet felhelyezünk a majdani rekonstrukciónak megfelelően. A két középső lámpa közötti részen egyszerűen elvégezhetőek a fénytechnikai mérések, tervekkel való összehasonlítás.

9. Tesztüzem kiértékelése a fenti paraméterek mentén.

Ide értve a teljesítmény, a beszerzési ár mellett a garanciális feltételeket, illetve a kihelyezés követelményeit is. Tanácsos ebben a fázisban legalább két gyártó kiválasztása, akikkel megkezdhetjük a tárgyalásokat a projekt megvalósítására.

10. Modernizáció megvalósítása

Szerződéskötés esetén érdemes a szerződéshez mellékelni abból a termékből egy referenciadarabot, ami kiválasztásra került: ez minden tekintetben egyezzen meg azzal, amely felszerelésre kerül a településünkön, és lehetőséget biztosít számunkra, hogy folyamatosan ellenőrizzük a kihelyezés helyességét, megfelelőségét, amellett, hogy vitákat előzhetünk meg abban az esetben, ha szerintünk nem a kiválasztott termék, vagy nem azzal teljességgel megegyező lámpa kerül valahol kihelyezésre. A szerződés másik fontos eleme a szállítás ütemezése, hiszen településünkön nagy valószínűséggel nem megoldott a megrendelt lámpák egyidejű tárolása, másrészt viszont a projekt nem szenvedhet késedelmet amiatt, hogy a kiválasztott gyártó nem a számunkra megfelelő ütemben és gyorsasággal tudja szállítani a terméket.